I takt med att Adaptive Media växer så har mitt intresse för workflows, organisation och arbetssätt också ökat. Det är stor skillnad att leda ett team om två pers mot att planera upp tasks för ett team om 6-10 pers, och för att fortsätta leverera kvalitet i alla projekt så krävs det utvärdering av hur man bäst jobbar.
Jag läste nyligen en undersökning som visade på att värderings-styrda företag är mer lönsamma, och kring detta hade vi en intern diskussion på vår senaste höstkonferens på Adaptive Media. Frågeställningen var i stil med:
- Är Adaptive Media värderingsstyrt? (nej, snarare teknikstyrt idag var slutsatsen)
- Vad är Adaptive Medias värderingar? (inget klubbades, men vi bollade ord som kompetens, utveckling, lekfullhet, snabbhet, flexibilitet, teknikälskande)
På Adaptive Media är vi nu inne i en tillväxtfas, och håller samtidigt på och jobbar fram bra workflows. Vi går från 1 januari 2016 över till mer uttalat agila arbetssätt, typ vår egen variant av Scrum. Vi har svårt att köra på agila metodiker rakt av eftersom vi är ett tight team som jobbar i multipla projekt samtidigt, vi arbetar inte med en produkt eller ett projekt i taget.
Att någon gång i tillväxtfasen på ett teknikstyrt företag jobba med sin egen variant av Scrum har vi gemensamt med Spotify, som nyligen postade en video om sin arbteskultur för ingenjörer: https://labs.spotify.com/2014/03/27/spotify-engineering-culture-part-1/ - mycket sevärd video (och grymt snyggt gjord)
Det vi på Adaptive Media tar med oss från Spotify-videon är:
- Vi ska fortsätta anställa grymma utvecklare, för att kunna ha självstyrande team där vi från ledningen bara förmedlar övergripande riktning.
- Releasa ofta snarare än sällan, för att en release ska bli en positiv rutin snarare än en ångest-aktivitet
- Bygga upp en skön känsla och miljö på arbetsplatsen, eftersom det funkar som en motivationshöjare för alla utvecklare. (här är vi på god väg i och med vår flytt till nya lokaler vid Odenplan igår)
Hur våra nya workflows kommer fungera på riktigt är för tidigt att säga, men det kan vi återkomma om en bit in i nästa år!