Vi har en kund som är beroende av att ha en flytta i form av en FTP för att dela filer inom företaget, med företagets alla butiker, med leverantörer och andra samarbetspartners såsom affärsssystem, webbplattform och stastistikverktyg. Lösningen som dom kör idag är en virtuell server (Linux) som vi satte upp för alldeles för många år sedan där vi satte upp FTP-access och en basic mappstruktur. Den lösningen ersatte en ännu äldre FTP i form av en fysisk server hos en tidigare leverantör, och när vi tog över driften av FTPn så efterliknades uppsättning och mappstruktur + användare på ett sådant sätt att alla användare kunde behålla sina konton och migreringen kunde göras utan avbrott. Just detta är en viktig punkt om man har många användare, vilket är fallet här med 100+ användarkonton.

Nu är det då ändå dags att byta ut den nuvarande FTP-lösningen som vi har kört hos vår serverpartner Glesys, eftersom den servern inom kort blir EOL (end of life). Dessutom vill vi komma bort från det (enligt oss) omoderna sättet att hantera FTPn där vi manuellt hanterar users, access och mappar genom manuell SSH-login och ett bash-script på servern för att skapa nya konton. Det måste finnas något modernare!

Vi har därför under en tid sökt en FTP-lösning, men med ett SAAS-upplägg (Software as a service) där vi istället för att hyra en server betalar för en FTP-tjänst där allt ligger i molnet. Kraven är även att det ska gå att skapa MÅNGA mappar/konton eftersom vår kund är i behov av det. Nuvarande server har kostat runt 1200 kr per månad, men största delen av kostnaden har uppkommit baserat på den tid vi lagt på manuell kontohantering.

En fördel i kravspecen för ny FTP var att inga personuppgifter behövde lagras eller hanteras på FTP:n och därför var dörren inte helt stängd för utomeuropeiska tjänster. Det fanns data med personuppgifter gällande försäkringsdata som lagrades tillfälligt, men detta kunde istället isoleras och flyttas till en separat liten FTP hos Glesys och således stanna i Sverige.

Efter research på marknaden landade vi i tjänsten Exavault som förutom obegränsat antal användarkonton också hade ett enkelt gränssnitt (så vår kund kan använda verktyget själv), rimligt pris och bra support. Prismässigt låg Exavault på $250/månad. Problem uppstod dock direkt när beslut hade fattats - då hade Exavault precis blivit uppköpta och förändrat både prisplaner och villkor. Inga alternativ för obegränsat antal användare fanns kvar längre, och kunder med dessa behov skickades vidare till ägarens tjänst Files.com med helt andra priser och sämre villkor. Files.com hade inte heller samma öppna inställning och flexibilitet och vi ville inte gå in i ett samarbete med negativ känsla.

Nu var vi tillbaka på ruta ett och fick påbörja en ny jakt. Samtidigt som vi letade så började en ny tanke skapas - om det inte vore bättre att bygga själva, men på ett modernare sätt. Vi skulle kunna ha en vanlig server i bakgrunden, men att användarhanteringen skulle kunna få ett skräddarsytt och smiidgt gränssnitt baserat på vårt grundsystem Atlantis. Då skulle vår kund ändå kunna hantera sina konton själv, men istället för att betala en dyr tjänst så skulle vi kunna drifta hela tjänsten. Vi hade med detta som ett spår ifall vi inte skulle hitta något tillräckligt bra.

Vi hittade ändå två tjänster som var intressanta nog att hårdtesta; Sftptogo och Ftptoday. Sftptogo kunde jag själv skapa ett trial-konto på och testa, medan FTPtoday krävde kontakt med en säljare (vilket är en riktigt conversion-killer för tjänster!). Jag mailade Ftptoday och förklarade vår situation och fick ändå ett testkonto - redan här visade dom på flexibilitet på ett oväntat sätt, eftersom dom i övrigt gav storbolags-vibbar.

Sftptodo drivs av Crazy Ant Labs, ett litet tvåmansbolag som utvecklar SAAS-tjänster på Heroku och AWS. Tjänsten erbjöd hosting i Europa, och eftersom det var ett litet bolag så fanns en stor flexibilitet. Jag var i kontakt med grundaren som till och med var villig att se över prenumerationsmodellen för att passa vår stora mängd användarkonton som behövdes. Gränssnittet i tjänsten var relativt straight forward och avskalat, men det var lite tekniskt i sitt upplägg. Det passar nog tech-insatta och intresserade användare, men jag hade svårt att se hur vår kund skulle använda tjänsten på egen hand (dom hade nog mailat oss och bett oss fixa allt). Prismässigt ligger Sftptodo på 200-500 dollar per månad för 100-250 användare.

FTPtoday kostar 300 dollar per månad för obegränsat antal användare, och när jag väl fick access till gränssnittet så föll allt på plats. Det var inte snyggt. Det var det inte. Men det var funktionellt, enkelt och hade alla de funktioner man hade kunnat önska. Inom 10 minuters användare så landade min rekommendation till vår kund på FTPtoday, och vi har nu en vecka senare påbörjat migreringen.

Det visade sig överlag vara svårare än väntat att hitta en bra FTP-SAAS, och det finns nog plats för fler bra aktörer och tjänster på den marknaden. Skulle någon helt EU-baserad skapa en sådan tjänst så finns det nog många kunder att vinna över.