I dagens del fokuserar vi på hur vi gör våra bilder responsiva för olika skärmstorlekar och upplösningar. I en värld där folk surfar på allt från smartphones till stora skrivbordsskärmar är det kritiskt att din webbplats anpassar sig efter användarens enhet.

Varför är responsiv design viktig?

En responsiv webbdesign garanterar inte bara en bra användarupplevelse, den har också en positiv inverkan på SEO. Google tar nämligen hänsyn till mobilanpassning när de rankar webbplatser.

Srcset och Sizes

HTML5 introducerade srcset och sizes attributen för -taggen, som låter webbläsaren välja den mest lämpliga bildstorleken baserad på användarens enhet och skärmstorlek.

📝 Kodexempel: <img srcset="bild-320w.jpg 320w, bild-480w.jpg 480w, bild-800w.jpg 800w" sizes="(max-width: 320px) 280px, (max-width: 480px) 440px, 800px" src="bild-800w.jpg" alt="Din beskrivning här" loading="lazy">

I detta exempel specificerar srcset tre olika bildstorlekar och sizes berättar för webbläsaren vilken bredd bilden ska ha baserat på skärmens bredd. Webbläsaren väljer sedan den mest lämpliga bildstorleken att ladda.

Nyckelpunkter

  • Srcset: Används för att definiera olika bildfiler baserade på skärmstorlek.
  • Sizes: Används för att definiera vilken bildstorlek som är mest lämplig att ladda baserat på användarens aktuella vy.

Genom att använda dessa tekniker kan vi säkerställa att vår webbplats alltid laddar den mest lämpliga bildstorleken, vilket resulterar i snabbare sidladdningstider och en bättre användarupplevelse.