Hej! Johanna här, frontend-utvecklare & UI-designer på Adaptive Media. För ca månaden sedan landade jag hemma i Stockholm igen efter 1 månads distansjobb från Bali, vilket kom att vara en av de mest roliga och utvecklande månaderna i mitt liv, både yrkesmässigt och på en personlig nivå.

Bild

En önskan om att utvidga vardagen

Allt började med en tanke och önskan av att utvidga vardagen; möjligheten att kunna utforska fler länder, träffa människor från andra delar av världen och uppleva nya kulturer som en del av vardagen. Tanken väcktes hos mig under sista året på mina studier för åtta år sedan, och efter en googling så kom jag för första gången över konceptet med ett remote-work community. Grundkonceptet med ett remote-work community handlar kort & gott om att du reser och bor med en grupp människor från varsom i världen, där alla har samma ambition - jobba, resa och utforska världen tillsammans med andra. Jag kände direkt att det var det här jag ville göra, det tickade alla mina omedvetna boxar som där och då blev solklara.

Önskan blev till möjlighet

Fast forward 2 år framåt och jag hade min första dag på Adaptive Media. Till och från kom tanken tillbaka på en vardag med ett remote-work community och i slutet på 2018 - ca två år in hos Adaptive Media, så kände jag att det var dags att slå slag i saken. Klappat och klart, det var ett GO från Johan & Victor (tack!! 🙌), men i och med pandemin så lades planerna på is. Våren 2021; bollen sattes I rullning igen och jag blev antagen som medlem i remote-work communityt WiFi Tribe, Bali - ett av mina bucket-list länder dök upp i deras resekalender och på den vägen var det. Så den 2:a augusti 2022 satte jag mig på flyget för att tillbringa en månad med ett remote-work community på Bali… Äntligen!

Jobba till vardags, upptäcka på kvällar & helger

Efter att ha landat i Bali, packat upp packningen i ’kollektivet’ och haft första communitymötet så hade vi kommit fram till att utifrån denna grupps förutsättningar, så skulle eventuella längre flerdags utflykter ske kring helgerna och till vardags så var det fokus på jobb.

Jobbfokus

Att komma in i en arbetsrutin som kändes naturlig tog inte lika lång tid som jag trodde. Mina förutsättningar var sex timmars arbetsdagar, varav tre timmar var fasta mellan 14.00-17.00 Bali tid (+6h framåt) för att överlappa med gänget i Sverige (8.00-11.00).

Bild

Samarbete över tidszoner

Sammanfattningsvis så gick samarbetet med gänget hemma i Sverige överlag väldigt bra, trots endast 3h gemensamma "på plats". Detta ser jag kommer från rutinen med distansarbete som Adaptive Media tog fram och som sedan fortsatte formas under pandemin. Hur en anpassade sitt arbete bortom kontoret och inom sinom tid bortom att jobba samtliga arbetstimmar i ett svep och började skräddarsy och kombinera sin vardag med arbetet. Men självklart kom det med vissa utmaningar på vägen såhär första gången som vi samarbetade över tidszoner.

Även om jag var beredd på att jobba "själv" hälften av mina timmar, så tappade jag ändå en del av teamkänslan. I och med att vi bara hade tre timmar gemensamt, så var kontakten väl på plats tydlig och direkt då den ofta behandlade frågor och svar från båda håll som dykt upp under timmarna vi inte jobbade samtidigt. Mycket bra och effektivt rent arbetsmässigt, men i brist av tid på bekostnad av teamkänslan. Efter ett tag var dock några av gänget nyfikna på bilder från Bali, så genom en ny Slack-kanal dedikerat till just det - så fick en även in lite mer vardagligt snack vilket jag ändå kände balanserade upp vågskålen så gott som. En annan finding kom efter någon vecka då det plingade till i Slack om att det var lätt att missa att ta kontakt med mig innan min arbetsdag var slut, då vanan av att ha endast ha tre gemensamma arbetstimmar ej hade satt sig än. Vi löste det direkt med att sätta upp en enkel rutin där jag pingade i Slacken ett tag innan jag avslutade min arbetsdag, så att ingen skulle missa och få vänta tills nästa arbetsdag.

Den dagliga arbetsrutinen

Dagen startade jag som oftast på ett café för frukost - själv eller med någon/några från communityt där vi varvade jobb och frukosthäng i ett par timmar. Efter att jag fått klart mina tre första timmar för dagen, så strosade jag antingen runt, testade något nytt café eller så åkte jag ner och hängde vid stranden innan det var dags för mina tre fasta timmar. Efter några dagars rekande på olika coworkingställen- och cafeér, så tillbringades dessa timmar oftast på ett coworking ställe som hette Tribal, där jag och många andra i communityt snabbt kom in i ett bra jobbfokus. Denna arbetsrutin hade jag som utgångspunkt och skräddarsydde mina tre flexibla timmar så det blev ett skönt flow med dagens eventuella aktiviter, möten och häng.

Helgutflykter

Under denna resa och med detta gäng så var helg = weekendresa. Weekendresorna planerade vi själva utifrån vilka som ville följa med, intressen och önskemål på destinationer. Jag gillade verkligen upplägget med weekendresorna, då vardagarna gick åt jobb och att upptäcka området vi bodde i; det digitala nomad-meckat Canggu, och sedan upptäcka fler delar av Bali under helgerna.

En av helgerna tog vi mopederna till konst -och kulturmeckat Ubud och upplevde både ecstatic dance och sound meditation på Yoga barn, käkade fantastisk vegansk mat, gungade över risfält och lärde oss om lokala händelser inom hinduismen bland vackra tempel och ruiner. En annan resa bar av till ö-gruppen Gili Island där vi snorklade med sköldpaddor, cyklade runt Gili Trawangan samt hängde på stranden dag- som kvällstid. Sista weekendresan åkte vi över till ön Lembongan där vi mest tog det lugnt - hängde på strandcaféer samt tog båten över till Nusa Penida, där vi turistande runt på mopeder och kollade in olika stränder och sevärdheter (Stor kram till den varma och hjälpsamma lokalbefolkningen när vi peakade som turister på våra mopeder och behövde både putt- och körhjälp samt direktioner när några av oss hamnade off-road och fastnade i djungeln - hett tips: Ställ ej in Google Maps på tvåhjulsfordon i icke stadsmiljö på en standardmoped).

Bild

Boka flyget och dra

Om du någon gång funderat på att testa på att arbeta remote från ett annat land och du har möjligheten - GÖR DET! Yrkesmässigt blir en både klokare rent praktiskt i vad som fungerar/inte fungerar för ett bra arbetsfokus. Det utvidgar och skapar även nya synsätt på och i ens arbete genom att samtala kring yrkesroller, idéer och arbetsuppgifter med personer utanför ens ordinarie arbetsplats, samt med personer både inom och utanför sin bransch. Men viktigast av allt är det du vinner på en personlig nivå. Ta allt det ovan hur en växer yrkesmässigt vilket även det influerar en på personnivå, och lägg sedan på ALLT annat!

Alla möten med nya bekantskaper från andra delar av världen och kulturer, diskussioner och samtal om stort och smått. Alla nya upplevelser - planerade som oplanerade och erfarenheter som utvecklas till kunskaper, samt utvidgar ens synsätt, approach, ödmjukhet och tacksamhet till livet. Allt som bit för bit fortsätter forma, nyansera och redesigna en själv som person.

Bild