Obemannade livsmedelsbutiker och Dark Stores är växande trender inte bara inom Sverige utan även i stora delar världen över. Vi älskar när branscher utvecklas och tyckte att detta var ett intressant ämne att dela vidare och utforska vilka åsikter som cirkulerar om de olika typerna av alternativa butiker som börjat ta sig in mer och mer på den svenska marknaden - därför valde vi att vända oss internt och fråga vårt team vad de tror och tycker. Är det trender som bara kommer växa och fortsätta sprida sig landet över som de gjort i andra delar av Europa, Ryssland och USA eller kommer det vara hippt och hett nu till en början men dö ut snabbt eller kommer detta bli en del av det nya normala i Sverige?

Vad är Dark Stores och Obemannade butiker?

Men först tänkte vi gå igenom vad de två olika alternativa-butikerna i grund och botten är, vad för alternativ det finns och vad för syfte de själva uttrycker sig ha på marknaden.

Obemannade butiker

Mer eller mindre som det låter, en butik utan personal. Syftet med dessa obemannade butiker är att ge konsumenter möjligheten att handla varor dygnet runt, samtidigt som ägaren av butiken slipper personalkostnader eller själv behöva arbeta under obekväma tider. Men ändå erbjuda de boende i närområdet möjligheten att handla när som - oberoende av den vanliga matbutikens öppettider. En mer flexibel butik för både konsument och ägare helt enkelt. För att undvika stöld eller vandalism så har de större kedjorna som driver de obemannade butikerna ha någon typ av smart köp-system, vanligtvis via en app . Där man registrerar ett konto och när kunden verifierat sig ges åtkomst till butiken, för att ha kontroll och samla information över vilka som befinner sig i lokalen.

I Sverige finns det redan några olika aktörer som har den här typen av butiker:

  • Lifvs är en nykomling i branschen, en snabbt växande kedja med obemannade butiker som har som mål att till sommaren 2022 har ca 300 butiker Sverige över.
  • 24food har hittills varit centrerade i och runt om Örebro men har som mål att under 2022 öppna 60 – 80 matbutiker runtom i landet.

Dark Stores

Dark Stores är fysiska butiker med personal – men som bara används för e-handel. Det lanserades först i Storbritannien och har sen dess spridit sig till Frankrike följt av stora delar av Europa, Ryssland samt till USA. Det finns ändamål med Dark Stores - bland annat mot kund där butiken har som syfte att vara som en mellanhand och underlätta en ''klicka-och-hämta''-tjänst och erbjuda fler platser i närområdet att hämta sina beställningar.

Men den största spridningen av Dark Stores har varit fokuserat på smartare lagerhantering för företag och deras eget utbud av produkter. Bud får tillgång till dessa butiker som kan ligga centralt, men samtidigt inte behöver ligga på ''front locations'' - de kan lika gärna vara i källare för att spara pengar, drivmedel och finnas lätt tillgängligt och nära till kund för smidigare och effektivare leverans.

Dark Stores används även flitigt av flera stora företag i Sverige, som Coop, Ica, och Foodora som har hoppat på trenden för att underlätta beställningar och varuhantering. Det finska leveransföretaget Wolt som är en av de verksamheterna som öppnade sin första Dark Store under 2021 beskrev då i ett pressmeddelande att deras första Dark Store ska öppnas i Stockholm under 2021 och att syftet med satsningen är att kunden bara på en kvart efter beställning i appen få hem artiklar som mat, blommor och hygienartiklar. Detta kommer bli möjligt i flera städer landet över när dessa lager får större utspridning. Det uttrycktes tidigt en oro från bud inom bland annat Foodora för utvecklingen som skulle kunna innebära tyngre leveranser, och buden är redan hårt ansatta med tunga varor som ofta fraktas på cykel.

Vad tror vårt team?

Så hur gick snacket när vi vände oss internt och frågade vårt team på kontoret vad de tyckte om de växande trenderna - Obemannade butiker och Dark Stores? Roligt nog var det blandade åsikter mellan kollegorna, kring de obemannade butikerna var det liknande åsikter och tankegångar, men när det kom till Dark Stores var det mer blandade känslor.

Obemannade butiker

I princip all var eniga när det kom till att obemannade butiker och att dessa funkar som ett bra komplement - men inget som i framtiden kommer ersätta vanliga livsmedelsbutiker. Ett bra alternativ att ha, speciellt på landsbygden där det är mer begränsat med butiker och öppettider. En kollega drog även likheten mellan self-checkout som majoriteten av de stora livsmedelsaffärerna erbjuder, hur smidigt och snabbt det är att ha som valmöjlighet som konsument.

Vi diskuterade även vad som händer om man behöver hjälp; serviceaspekten försvinner och om något krånglar - vart vänder man sig? När vi syftar på krångel menar vi inte endast om en produkt inte finns tillgänglig, det kan självklart hända även i en vanlig livsmedelsbutik - men när teknik är involverat så vet vi i första hand som jobbar med system och applikationer att det ibland strular, hur ska kunden då gå tillväga? Vi värnar om att ligga i framkanten när det kommer till drift och support och att kunder oavsett situation ska känna sig trygg i att vi finns tillgängliga när behovet uppstår.

Vi försökte därför som ett litet test undersöka möjligheterna att komma i kontakt med någon typ av support eller kundtjänst till de obemannade kedjorna men hittade endast mejladresser. Inget support-nummer som finns tillgängligt att kontakta om något tekniskt skulle strula under en midnatts- eller morgonshopping-runda i en obemannad butik. För att sammafatta så ser vi värdet i obemannade butiker, att ha som komplement om det finns tillgängligt i närområdet är bara ett plus i kanten. Men inget alternativ som kommer konkurrera med de vanliga livsmedelsbutikerna. Vi ser även problematiken i att inte ha personal tillhands om något skulle ske då det inte finns kundtjänst och support lätt-tillgängligt.

Dark Stores

Här var det mer blandade åsikter, där de flesta i teamet uttryckte sig att de inte riktigt förstod syftet med Dark Stores. Men var även ärliga med att det grundade sig mer i att vi som konsumenter inte riktigt har kunskap om hur Dark Stores i praktiken underlättar för oss, mer än att vi får våra varor snabbt om de företag vi handlar genom själva arbetar med Dark Stores. Men vi alla höll med om att det är en mer hållbar lösning att ha lokala lager där det finns möjlighet för att slippa onödigt långa leveranser så plus i kanten för hållbarheten som Dark Stores erbjuder. Så Dark Stores hoppas vi se mer av i flera delar av Sverige för att undvika just de långa och onödiga leveranser i den utsträckning som sker idag i vårt långa land.

Växande trender

Oavsett åsikter tycker vi att det är riktigt kul att se nya alternativ och utveckling på marknaden. Det kommer alltid vara blandade åsikter och delade meningar när något nytt träder in och tar plats men för de som har nytta av dessa butiker och växande trender vill vi gärna höra mer av! Finns det ytterligare aspekter till vardera alternativ vi missat eller missförstått?