Hej igen! I dagens inlägg tar vi upp en fråga som ofta skapar huvudbry för webbutvecklare och designers: Hur balanserar man bildkvalitet mot sidladdningstid?

Varför är detta viktigt?

Högkvalitativa bilder förbättrar visuellt intryck men kan dramatiskt sänka din webbplatsprestanda, vilket leder till sämre användarupplevelse och SEO-rankning. Detta är särskilt viktigt att beakta för användare med Retina-skärmar, som förväntar sig högupplösta bilder.

Använda Srcset för olika skärmupplösningar: HTML5 ger oss srcset-attributet, som låter oss definiera flera bildversioner för olika skärmupplösningar och pixelräknare.

📝 Kodexempel: <img srcset="bild-1x.jpg 1x, bild-2x.jpg 2x" src="bild-1x.jpg" alt="Din beskrivning här">

I detta exempel kommer webbläsaren att ladda bild-2x.jpg för enheter med Retina-skärmar, och bild-1x.jpg för andra enheter.

Nyckelpunkter

Srcset: Tillåter oss att specificera flera bildfiler och instruera webbläsaren att ladda den mest lämpliga beroende på enhetens skärmupplösning.

Alt-text: Glöm inte att inkludera en beskrivande alt-text för bilderna för att förbättra tillgängligheten och SEO.

Genom att optimera dina bilder för olika skärmupplösningar kan du leverera en högkvalitativ användarupplevelse utan att kompromissa med webbplatsens prestanda.